Željezničari obustavili štrajk

491

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banjaluka Zlatko Marin izjavio je da je 12 radnika “Željeznica Republike Srpske” prekinulo višednevni štrajk glađu nakon današnjeg razgovora sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Predstavnici štrajkača prihvatili su ponudu Milorada Dodika da im sutra budu isplaćena dva topla obroka, dva prevoza, a u toku mjeseca plata za avgust. Naredne plate bi, prema dogovoru, trebalo da budu isplaćivane redovno, a i da bude obezbijeđeno redovno ovjeravanje zdravstvenih knjižica.

“Obišli smo mnoge institucije, ali jedini koji je htio da razgovara sa nama bio je predsjednik Srpske Milorad Dodik”, rekao je Marin.

Kada je riječ o zahtjevu štrajkača za smjenu direktora ŽRS-a Dragana Savanovića, Marin je rekao da im je predsjednik Srpske prenio da to nije u njegovoj nadležnosti.

“Godinama upozoravamo da Uprava krši zakon i dovodi `Željeznice` u gubitke, a sve govori i činjenica da nas za 10 dana štrajka nisu ni obišli. Ne bojimo se disciplinskih postupaka jer smo sve radili u skladu sa zakonom, a to su potvrdili iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite”, smatra jedan od predstavnika štrajkača Zlatko Marin.

On je naglasio da su radnici, između ostalog, prekinuli štrajk i zbog zdravstvenih razloga.

Marin kaže da su štrajkači uspjeli da skrenu pažnju javnosti na dešavanja u ŽRS i na radnička prava u ovom preduzeću i Republici Srpskoj.

Na konferenciji za novinare štrajkača poručeno je i da će ponovo štrajkovati ukoliko se “ponove kašnjenja primanja, bahatost uprave, kršenje zakona i pritisci na radnike”.

Predstavnici željezničara bili su jutros na sastanku u Palati Republike, a tokom  jednoipočasovnog sastanka dobili su ponudu od Milorada Dodika.

Štrajkače su na sastanku sa Dodikom predstavljali Zlatko Marin, Boris Šukalo i Aleksandar Krnetić.

(atvbl.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!