Referendum u Kataloniji, policija pokušava spriječiti glasanje

645

Nekoliko građana je povrijeđeno u sukobima sa policijom koja pokušava da spriječi glasanje na referendumu o nezavisnosti Katalonije.

Stotine građana Katalonije od ranog jutra stoji u redovima ispred birališta kako bi glasalo na referendumu o nezavisnosti tog bogatog španskog regiona koji centralna vlast u Madridu smatra neustavnim.

Rojters javlja da su neki građani blokirali vrata biračkih mjesta, u slučaju da policija pokuša da spriječi glasanje.

Policija se sukobila sa glasačima ispred birališta u Barseloni gdje se više desetina pripadnika bezbjednosnih snaga pomoću štitova odguralo okupljene.

Španska policija ispalila je gumene metke na okupljene ispred glasačkog mjesta u Barseloni, izjavili su danas očevici.
“Policija je ispalila gumene metke na raskrsnici dvije ulice u Barseloni”, naveli su očevici, prenose lokalni mediji.

Glasači su uzvikivali “Mi smo za mir” i “Nećete nas uplašiti”.

Očevici navode da u blizini birališta stoji nekoliko patrolnih i ambulantnih vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije je saopštilo da je zatvorena većina javnih zgrada koje su katalonske vlasti planirale da upotrebe kao glasačka mjesta.

Katalonska vlada saopštava da, pošto je veći dio biračkog materijala zaplijenjen, glasači mogu da iskoriste birački listić koji su sami odštampali kod kuće, prenosi Rojters. Agencije u međuvremenu javljaju da su novi glasački listići stigli na biračka mjesta.

Katalonski parlament je ranije donio odluku da će referendum o nezavisnosti biti obavezujući i sa prostom većinom bez obzira na izlaznost birača.

Vlada Španije se uz proceduralne zamjerke i načelno protivi održavanju ovog referenduma ističući kako španski ustav iz 1978. godine ne dozvoljava glasanje o nezavisnosti bilo kojeg dijela zemlje, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!