BiH opterećena sa 17 milijardi KM kredita

542
Bosnu i Hercegovinu pritišće 17 milijardi KM kredita, podaci su Ministarstva finansija i trezora BiH, a koji su navedeni u Prijedlogu globalnog fiskalnog okvira BiH.

Ovaj iznos zaključan je s januarom ove godine, kako je navedeno u dokumentu, zaduživanje raste po stopi od 2,4 odsto na godišnjem nivou, a 47 odsto kredita odnosi se na stanovništvo s prosječnom kamatnom stopom od četiri odsto. U istom udjelu učestvuju krediti državnim preduzećima, ali sa stopom rasta od 3,2 odsto.

“Evidentan rast kredita u ove dvije oblasti koje čine više od 93 odsto ukupnih kredita, uz umjerene stope privrednog rasta i rasta stope zaposlenosti, predstavljaju realnu pretpostavku da će se i u narednom periodu nastaviti kreditna ekspanzija. Procjena je da će ukupni krediti u daljem periodu 2017 – 2020. godina dostići više od 18 milijardi maraka, uz stopu rasta od 4,5 odsto u odnosu godinu na godinu do 2020. godini”, navedeno je u podacima Ministarstva.

U slučaju da dođe do smanjene stope privrednog rasta, Ministarstvo procjenjuje da bi došlo i do manje stope rasta od oko dva odsto zbog pada traženja novih kredita, povećanja stope nenaplativosti postojećih kredita uz povećanje kamatnih stopa na kredite. Podaci pokazuju da su ukupni depoziti u januaru 2017. iznosili 17,91 milijardu maraka, uz stopu rasta od gotovo devet odsto, a na stanovništvo se odnosi skoro 11 milijardi.

(nezavisne.com)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!