Mještani Krmina i nevladine organizacije: Protivimo se izgradnji HE Krupa!

2956

Nećemo dozvoliti da nam unište kanjon rijeke Vrbas. Nećemo dozvoliti ni da nam potope puteve i zemlju, kaže Nada Stanojević, rodom iz Krmina, ogorčena planovima za gradnju Hidroelektrane u Krupi.

„Pojedini Banjalučani ne znaju ni dan danas šta nama znači Vrbas. Pa samom gradnjom Hidroelektrane Bočac vodu su nam zagadili, promijenili su floru i faunu. Pogledajte Vrbas, on je nekada bio prebogat ribom, danas je više nema“, kaže Nada ne krijući ogorčenje planovima za gradnju hidroelektrane u Krupi.

Iako nije riječ o istom projektu, kao što je bio onaj iz 2005. zbog kojeg se Banjaluka digla na noge, u Centra za životnu sredinu, i danas kao i prije 12 godina, kategorički protiv gradnje hidroelektrane Krupa.

„Izgradnjom bilo kakve brane, bilo kakvog antropogenog objekta u kanjonu, odnosno u Grebenskoj klisuri bi dovelo do pogoršanja kvaliteta vode za piće, i do izumiranja mladice koja je jedna od najznačajinijih i najugroženijih vrsta a takođe i endem dunavskog sliva.“

Bjelić podsjeća da mnogo toga nije bilo transparentno u cijelom slučaju, da važećom planskom dokumentacijom nema ni riječi o ovom projektu, te da im pune dvije godine niko nije odgovarao na upite u vezi elektrane Krupa niska.

„Što je najtužnije, o cijelom projektu ne zno niko ništa niti je obaviješten u Gradskoj upravi, Skupštini grada a nema dovoljno informacija ni sam gradonačelnik. Pa ni u resornom ministarstvu nemaju dovoljno informacija.“

Prvi čovjek ZP „HE na Vrbasu“, Nedeljko Kesić, kaže da je riječ o maloj hidroelektrani, da projektom nije planirano potapanje putne komunikacije, da neće biti povećanja nivoa jezera, kao i da se put izmješta isključivo iz tehničkih razloga. Napominje i da koncesiju još nisu dobii.

„Mi koncesiju još nismo dobili. O njoj odlučuje Vlada Republike Sprske odnosno nadležno Ministarstvo. Mi nismo dobili koncesiju, jer je da biste ju dobili potrebo pribaviti potrebnu dokumentaciju. Ovaj javni uvid, i razgovor sa mještanima je tek prvi korak. Mi imamo samo idejno rješenje, imamo ideju, ukoliko nadležne institucije, građani, pa i vi mediji budete protiv ona se neće realizovati.“

Idejno rješenje su mještanima Krmina i Krupe, pozvanim da učestvuju na javnom uvidu, obzirom da se nalaze u zoni obuhvata buduće HE, a sve radi pribavljanja UT uslova prezentovali predstavnici Urbis centra. Pojasnili su da je projektom predivđena gradnja HE u neposrednoj blizini mosta u Krminama, da je planirano izmještanje putne trase na potezu od Krupe prema Bočcu na desnu obalu rijeke Vrbas kao i gradnja dva nova mosta.

Prilog Elta Televizije

PODIJELI

1 komentar

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!