Dačić: Odbaciti zahtjev Prištine za članstvo u Savjetu Evrope

413

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da najavljeni zahtjev Prištine za članstvo u Savjetu Evrope treba da bude odbačen kao neosnovan, jer /samoproglašeno/ Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za status članice Savjeta Evrope, pošto nije država.

“Ako Kosovo, zbog toga što ga je veliki broj zemalja Evrope priznao, bude primljeno u Savet Evrope to će biti politika sile. Srbija će i te kako znati da proceni takav odnos nekih zemalja”, rekao je Dačić.

On je ocijenio da je zahtjev Prištine u suprotnosti sa bazičnim pravnim principima za članstvo u međunarodnim organizacijama i rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

“Takav zahtev bio bi u kontradiktornosti sa Statutom Saveta Evrope i statusno neutralnom politikom organizacije prema Kosovu i Metohiji, kao i sa mišljenjem pravne službe Saveta Evrope iz 2008. godine”, napomenuo je on.

Dačić je rekao da Priština ne ispunjava bazične principe i standarde Savjeta Evrope u pogledu zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava zbog čega nema osnova da zahtjev za prijem bude razmatran.

On je napomenuo da je zahtjev za članstvo suprotan i principu iz Člana 1 Statuta Savjeta Evrope, jer podriva jedinstvo organizacije, pošto 13 članica nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“Time bi bio ugrožen i dijalog između Beograda i Prištine, što je od suštinskog značaja za stabilnost regiona”, rekao je Dačić za Tanjug.

Zamjenik premijera samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj izjavio je da će tokom ovog mjeseca, a najkasnije u januaru 2018. godine, Priština podnijeti zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope, javlja Srna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!