Djeca iz banjalučkog vrtića u čizmici žele drveni voz i sestru

559

Nadolazećoj nedjelji najviše se vesele djeca, jer je 19. decembra Sveti Nikola, jedan od najobožavanijih svetaca, a kako i ne bi bio kada svima koji su tokom godine bili dobri ostavi poklon u čizmici, javljaju Nezavisne novine.

Mališani iz banjalučkog vrtića “Neven” posebno su veselili jer su izrađivali čizmice i pisali mu pisma.

Kažu da će dobra dječica dobiti ono što požele, a lošija će u čizmicama naći šibe kako bi sljedeće godine bila bolja i zaslužila iznenađenja.

Nekoliko njih priznaje da ne znaju mnogo o Svetom Nikoli, već da u čistoj čizmici treba da dočekaju darove, dok drugi uglas pričaju da Sveti Nikola donosi darove djeci, da ima žutu kapu, bijelu bradu, odijelo, nacrtan krst.

Priznaju da noću jedva mogu spavati zbog iščekivanja dolaska ovog velikog sveca.

Najmlađi Banjalučani iz vrtića “Neven” već se prigodno pripremaju za proslavu Nikoljdana pjesmom, plesom i recitacijama, koje vrijedno pripremaju sa svojim vaspitačima.

Za ovu namjenu posebno su uredili prostorije u kojima borave i sve je u znaku predstojećih novogodišnjih praznika.

Kako su nam rekle tete u vrtiću, roditelji, starija braća i sestre naučili su ih brojnim pjesmicama posvećenim ovom svecu, a ovi simpatični mališani u pismima su uglavnom poželjeli omiljene igračke i slatkiše.

“Čizmice moraju biti najčistije, jer Sveti Nikola na prozorima ostavlja darove. Dobra će dječica dobiti ono što požele, a lošija će na prozoru pronaći šibe kako bi sljedeće godine bila bolja”, kazala nam je šestogodišnja Elena.

Njen vršnjak Savo Dmitrić, koji je bio obučen u kostim Supermena, poželio je da mu Sveti Nikola ostavi u čizmici drveni vozić sa drvenim šinama.

“Bio sam poslušan, slušao sam i mamu i vaspitačicu, tako da će mi Sveti Nikola sigurno u čizmici ostaviti vozić koji jako želim. I prošle godine mi je Sveti Nikola donio flomastere koje sam tada želio”, kazao je Savo.

Marina Mikač kaže da je tražila od Svetog Nikole puno slatkiša i auto za lutke.

“Mogla bih tražiti i da mi donese jednu sestricu, pošto imam starijeg brata”, kazala nam je stidljivo Marina.

Njen drugar Vasil Čigoja ističe da bi najviše volio da od Svetog Nikole dobije dres nekog igrača Fudbalskog kluba Partizan.

“Nadam se da će mi Sveti Nikola u čizmici ostaviti dres jednog igrača Partizana, pošto jako volim i fudbal i sve druge sportove”, priča nam Vasil i dodaje da sa dedom gleda sve utakmice.

Jovan Rožić kaže da još ne zna da piše sva slova pa je uz maminu pomoć pisao pismo Svetom Nikoli.

“Poslao sam mu crtež u kojem sam nacrtao lego kockice koje bih volio da mi pokloni”, kazao nam je Jovan.

Anastasija Šmulj, koja je napisala pismo Svetom Nikoli, nada se da će od njega dobiti dvije lutkice.

“Želim da dobijem jednu malu i jednu veliku Lusi i auto za lutke i da dodbijem malu igračku kuhinjicu”, kazala nam je Anastasija.

Sveti Nikola zaštitnik djece

Sveti Nikola je svetac Katoličke i Pravoslavne crkve, biskup, zaštitnik moreplovaca, ribara, pekara, zatvorenika, putnika, brodova, trgovaca, djece i studenata.

Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim poklonima na dan Svetog Nikole. Bio je poznat po tome što je tajno davao ljudima novac.

Dan Svetog Nikole se obilježava 6. decembra po starom julijanskom, odnosno 19. decembra po novom gregorijanskom kalendaru.

Kod Srba, najčešći porodični svetac je Sveti Nikola i slavi se kao Nikoljdan 19. decembra.

Mihajlo Telić

Pisao sam pismo Svetom Nikoli i tražio sam da mi donese igračke “Star Wars”. Bio sam jako dobar i nadam se da će mi Sveti Nikola to ostaviti u čizmici.

Vasil Čigoja

Nadam se da će mi Sveti Nikola u čizmici ostaviti dres jednog od igrača Partizana, pošto jako volim i fudbal i sve druge sportove.

Vuk Dević

Drveno jaje i dječji snajper želio bih da se nađe u mojoj čizmici, koju ću da ostavim za Svetog Nikolu.

Milan Škorić

Uz pomoć mame napisao sam pismo Svetom Nikoli u kojem sam tražio da mi u čizmici ostavi lego džip.

Marina Mikač

U čizmici koju sam pripremila željela bih da mi Sveti Nikola ostavi puno slatkiša i auto za lutke.

Anastasija Šmulj

Želim da dobijem dvije lutke, dvorac za lutke i auto za lutke.

 

Dajana Miljić
Foto: Jelena Đurđević
(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!