Savjet za biznis: “Otvori” sajt!

564

U vremenu kada većina razmišlja kako da zaradi (još bolje ako se mnogo ne znoji) nameću se mnoge ideje. Evo jedne: “Otvori” sajt!

To što nemate radio, televiziju ili novine, nije prepreka da se bacite na posao.

Jedan od unosnijih poslova na ovim prostorima u posljednje vrijeme je i pokretanje web sajtova. Svjedoci smo poplave raznih domena, koji,  istini za volju, u velikom broju slučajeva i ne nude nešto posebno, niti novo.

Čast izuzecima, oni nisu predmet ovog teksta koji je namijenjen  početnicima  koji će biti zadovoljni i tapkanjem u mjestu.

Šta je potrebno?

-Prosječan računar i internet konekcija. Makar to nije problem.

-Izrada sajta (cijene dostižu i do 1.500 KM u zavisnosti kakav vizuelni i funkcionalni efekat želite). Ponude su različite, na internetu možete lako sve pronaći o tome. Ima i za džabe!

-Domen (naziv sajta). Najmanji problem. Provjerite koji domen je slobodan, poželjno je da bude što zvučniji (npr. naziv vašeg grada, naselja, sela, regije i slično). Da djelujete što ozbiljnije, da neko pomisli da ste nešto posebno.

-Zaposleni. Vi. Dovoljni ste sami sebi. Radite kad možete, tj. kad imate vremena. Sam svoj gazda!

-da imate “nekog” za reklamu, jer niko u početku i ne zna za vas (vjerovatno ni kasnije).  A i kad sazna, vidjeće da ne nudite ništa posebno. Nije ni to problem. U početku ćete imati manje pratilaca nego što imate prijatelja i rodbine, sve sa Fejsbukom. Postavite reklamu, to naplatite i svi zadovoljni. Bez toga teško da ćete uspjeti, ako već nemate medij ili ozbiljniju priču osim kopiranja. Možete se povezati i sa nekom politikom, pa da uletite kad je njima potrebno ili da je isključivo forsirate, a mogu vam dati i ekskluzivne vijesti, mada  nije preporučljivo.

I kad sve to obezbijedite, onda  počnite sa radom.  Vlastiti tekstovi vam i ne trebaju, to drugi objavljuju, a vi samo prenosite. Jedino ako vidite negdje da su se malo kvrcnula dva auta, to uslikajte i objavite. Kad se  auta očešu ili pogrešno parkiraju, to vam je najbolja vijest, vaša! (Najbolja, pod debele navodnike).

I ako vas ponesu posjete i broj pratilaca, priznajte sebi da ne nudite, zapravo, ništa novo. Trljajte ruke zbog tih parica za tu reklamu do koje ste došli zbog poznanstava, jer niko normalan vam ne bi dao pare (pogotovo ne ako vas prati  nekoliko stotina profila i ako nemate i vlastite tekstove), a da vas ne poznaje. Ni hiljade nisu mjerilo.  A ako vam ne krene,  broj pratilaca možete lako navući, postoje programi koji “pumpaju” cifre. Da izgledate onako malo “zeznuto”.

Da ćete biti nekome konkurencija, nećete. Na internetu ima mjesta za svakoga, tako da se nemojte previše zanositi da su samo vas čekali ili da ste Bogom dani. Sve je to viđeno, nemojmo se lagati.

A, ako želite još neku stepenicu više, e onda se morate više potruditi.

I, budite fer prema ostalima, ne kačite se sa iskusnijim vukovima, jer će vas “pojesti”.
Što bi rekao narod, gledajte u svoje dvorište i pružite se onoliko koliko se možete pokriti.

Ovo su savjeti samo za početnički prvi korak, ako želite da tu i stanete. Nadam se da su, kao i ideja, nekome pomogli za biznis, što i jeste cilj.

Otvori svoj sajt, kad mogu pojedini, što ne bi mogao i ti!

Ima mjesta za sve!

(Bole)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!