Nabavite djeci slagalice – razvijaju maštu i motoriku

1235

Puzle su najpopularnija i najkorisnija igračka za sve uzraste, a u njoj uživaju podjednako djeca i odrasli.

 

Težina slagalica se mjeri brojem djelova koji je čine. Tako da se smatra da već dvogodišnje i trogodišnje dijete može da počne da slaže prostije puzle od dva dijela koja predstavljaju jednu cjelinu, na primjer jedna voćka predstavljena sa dva dijela koja treba upariti. Zatim, četvorogišnjaci  i petogodišnjaci mogu krenuti sa malo naprednijim puzlama, od oko tridesetak djelova, slažući likove ili životinje.

Za svu stariju djecu može se ići sa slagalicom od pedesetak djelova pa naviše, zavisno od sposobnosti i interesovanja.

Puzla ima dosta prednosti. Iako naizgled možda izgleda naivno i jednostavno, oduševiće vas šta sve čini ova igračka, pogotovo djeci koja su u fazi odrastanja, prenosi Cdm.

Uči djecu strpljenju, jer je potrebno vrijeme i trud da se slagalica složi, ali na kraju će se vidjeti da se trud isplatio.

Razvija maštu, jer na osnovu pobacanih djelova dijete treba da gradi sliku koju ima u glavi.

Uči djecu postavljanju ciljeva. Važna lekcija koju je dobro savladati od malena. Prvi cilj jeste da se slagalica sklopi, a onda možda razvijanje strategije kako da se taj cilj najbrže dostigne.

Pospješuje pamćenje, jer mora da se zapamti oblik i izgled dijela koji se ne uklapa da bi znao gdje će se on kasnije odgovarati.

Ovdje nema varanja, djelovi se uklapaju ili ne, to tjera dijete koje slaže na logičko razmišljanje.

Razvija se jasan odnos između onoga što oči vide i šta ruke rade. Vježba se koordinacija pokreta.

Razvija se motorika. Pažljivim pokretima mora da se provjeri da li djelovi odgovaraju ili ne, sve to utiče dugoročno na razvoj fine motorike kod mladih, na njihov rukopis i sposobnost kucanja.

Utiče na razvoj socijalnih vještina i timsku igru ukoliko se navikne da se slaže u društvu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!