Đoković: Nisam završio karijeru!

416

Novak Đoković je u osmini finala Australijen opena išao glavom kroz zid – igrao je protiv svog odraza u ogledalu, samo mlađeg, upornijeg, fizički spremnijeg. Razlika između Novaka u dvadesetim i tridesetim godinama jasno se vidjela u porazu od 21-godišnjeg Hjeona Čunga.

Korejac je špagama po osnovnoj liniji uzeo identitet onog upornog Srbina koji vraća svaku lopticu, a Đoković poslije šest mjeseci pauze i još prisutnih bolova u laktu nije mogao da parira mnogo boljoj verziji sebe na drugoj strani mreže, 7:6 (7:4), 7:5, 7:6 (7:3).

– Čung radi Đokoviću ono što je Đoković radio svima u posljednjih pet godina – komentar Džejmija Mareja, na Tviteru tokom meča, je sasvim dovoljan da se opiše odnos snaga.

Mnogo duža Noletova analiza u razgovoru za srpske izvještače u Melburnu nije dala konretan odgovor koliko je povreda uticala na poraz, ni da li će ga opet na duže vrijeme odvojiti sa terena, kao Endija Mareja (operisao kuk i vraća se tek za Vimbldon). Ali je Novak jasno poručio da neuspjeh u tek četvrtom meču od povratka na teren ne donosi pitanje oko kraja karijere.

– Nisam završio sa tenisom, vratiću se kada potpuno zaliječim lakat. Ako niste zdravi, ne možete da radite svoj posao. Prvi put sam u toj situaciji, ali ne treba biti pesimističan. Ne osjećam da je tenis iz mene izvukao svu motivaciju. Naprotiv, tenis mi je platforma za razvoj kao čovjeka, moje ljubavi i strasti, nešto što me čini srećnim. Ako je samo to pitanje, onda nema dileme, nastaviću da igram – kaže Đoković.

Srpski teniser je prethodno na konferenciji otkrio da je situacija sa laktom ozbiljna i frustrirajuća, kao i da ne zna koliko će pauzirati. Po običaju, više se otvorio srpskim izvještačima i pričao o mogućnosti da ipak ode pod nož.

– Operacija nije bila najbolja opcija prije, tu potvrdu sam dobio od raznih stručnjaka. Da li će se pojaviti kao mogućnost sad, to ne znam. Očigledno da nisam ni blizu 100 odsto zaliječenja. I pod antiinflamatornim lijekovima, koje nikako ne volim, boljelo me je. Na njima sam živio godinu i po dana, pa sam opet morao da ih koristim da bih izdržao turnir. Nije to strano, mnogi sportisti na visokom nivou to konzumiraju, ali ta hemija ima nuspojave – naglasio je Đoković.

Iz rukava koji mu je prethodnih sedmica održao desnu ruku dodatno zagrijanom 14. nosilac u Melburnu nije mogao da izvuče jak servis. Već na startu meča dva puta je dozvolio protivniku brejk, uz seriju duplih grešaka (devet do kraja meča, samo dva asa).

– Ako je jedan udarac u igri kompromitovan, još ako je jedan od najvažnijih u tenisu, onda je kompletna igra kompromitovana. Ako nemate slobodu u serviranju, to utiče na sve ostale udarce. Ne želim da tražim izgovore i umanjim Čungovu pobjedu, ali to je bila realnost – tvrdi Novak.

Šta će naredni dani donijeti, ne zna ni Novak, ali će svakako opet ići na pauzu. Sljedeći turnir u rasporedu je Indijan Vels, koji počinje tek 8. marta. Do tada će uraditi nove analize, ponovo voditi borbu između opcije “da te neko siječe na operacionom stolu ili truje pilulama” (izjava sa Vimbldona).

– Definitivno moram da uzmem u obzir neke stvari koje na duže staze mogu da budu rješenje, kako ne bih više bio u ovim situacijama. Vidjećemo, možda je opet duža pauza preda mnom, ne znam, moraću da snimim i vidim šta se događa. Ne bih mogao procentualno da kažem koliko boli, kolika je šteta nanijeta, da li je ovako ili onako… Moraću da se konsultujem sa specijalistima iz različitih dijelova svijeta, da uzmem više mišljenja i donesem odluku – dodao je on.

(Novosti)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!