Časovi kineskog u Gimnaziji od septembra

126

Profesorka kineskog jezika i književnosti iz Beograda, mr Selena Pjević, održala je nedavno uvodni čas kineskog jezika učenicima banjalučke Gimnazije.

Ona je na zanimljiv način učenicima objasnila da kineski jezik nije težak za naučiti, naročito nama koji na isti ili sličan način izgovaramo pojedine glasove, za razliku od drugih evropskih naroda koji takve glasove u svom jeziku nemaju.

Učenici su saznali odakle potiču kineski znakovi, kako se i u koliko poteza pišu i kako se pojedine riječi izgovaraju. Na kraju časa, gimnazijalci su naučili da napišu i izgovore desetak kineskih riječi i nekoliko rečenica.

Ova harizmatična profesorka im je na kraju časa prikazala i video snimak višemilionskih gradova Pekinga i Šangaja i istakla da im odlazak u ove gradove ili bilo šta drugo što požele da urade nije nedostižno, sve dok su usredsređeni na ostvarenje svojih ciljeva i dok jezik uče u kontinuitetu. Ovo predavanje organiziovao je Konfučijev insitut Univerziteta u Banjaluci.

Direktorka banjalučke Gimnazije Vita Malešević izrazila je veliko zadovoljstvo gostovanjem Selene Pjević i smatra da je profesorka uspjela da zainteresuje i učenike i profesore za učenje kineskog jezika.

Maleševićeva se raduje budućoj saradnji sa Konfučijevim institutom, u čijoj organizaciji bi u Gimnaziji trebalo već od septembra ove godine da se održavaju fakultativni časovi kineskog jezika za sve zainteresovane učenike te škole.

Direktorka je čak izrazila želju da se ovaj jezik uvede i kao drugi strani jezik u školu.

(Srpska Info)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!