Predavanja i kursevi na Konfucijevom institutu okupili 120 polaznika

508

Konfucijev institut na Univerzitetu u Banjaluci okupio je 120 polaznika na kursevima kineskog jezika, taiđija, te predavanjima i kulturološkim aktivnostima kao što su čajna ceremonija i kaligrafija.

– Najviše zainteresovanih je za kurs kineskog jezika – ističe direktor ovog instituta Ljiljana Stević.

Konfucijev institut omogućava svima koji žele da uče kineski jezik, da obogate život novim iskustvom i uvidom u novu kulturu, filozofiju i način života, te da budu spona svoje i kineske civilizacije.

– U ovom mjesecu za sve zainteresovane organizovali smo promotivne časove kineskog, a pripremamo se za dodjelu sertifikata polaznicima i kulturološki čas, kada će polaznici biti upoznati o kaligrafiji i čajnoj ceremoniji – navodi Stevićeva.

Od aprila, časovi kineskog jezika održavaju se u banjalučkom vrtiću “Montesori” za najmlađe polaznike, dok su od polovine juna počeli ljetnji kursevi za srednjoškolce.

– Paralelno se održavaju i časovi taiđija petkom ispred zgrade Fakulteta političkih nauka za one koji žele da se upoznaju o drevnoj kineskoj vještini koja pokazuje terapeutska dejstva na ljudsko tijelo i vježbaju je milioni ljudi kako na Istoku, tako i na Zapadu – napominje Stevićeva.

Poznavanje kineskog jezika i kulture, kaže ona, otvara mogućnosti za nove poslovne prilike i za novo tržište, naseljeno sa 1,3 milijarde stanovnika.

– Živimo u vremenu kada je potreba za poznavanjem kineskog jezika i kulture realna potreba svakoga ko želi da ide u korak sa vremenom – smatra Stevićeva.

Činjenica da kineski govori petina svjetskog stanovništva, u 33 zemlje, a u SAD i skandinavskim zemljama je dio obrazovnog sistema, kao i da 500 miliona stranaca širom svijeta uči kineski jezik – za Stevićevu dovoljno govori o značaju jezika i kulture najmnogoljudnije zemlje.

Konfucijev institut planira od septembra redovne kurseve kineskog jezika i ostale kulturološke aktivnosti.

– Pripremamo se i za uvođenje kineskog jezika kao izbornog na fakultetima koji budu zainteresovani, kao i za obilježavanje Dana Konfucijevog instituta – 22. septembra. Osim toga, nastavljamo sa zanimljivim predavanjima i kulturološkim aktivnostima, kao i kursevima taiđija – kaže Stevićeva.

Konfucijev institut organizovao je predavanja Tatjane Soldat, sinologa i autora knjige “Kina očima stranca, srcem domaćina”.

Sinolog i profesor Filološke gimnazije iz Beograda Selena Vučković dočarala je gimnazijalcima u Banjaluci koliko brzo je moguće naučiti kineski jezik, kao i koje su prednosti učenja karaktera.

– U saradnji sa Medicinskim fakultetom organizovali smo kulturološko predavanje o kineskoj medicini, koje je održao doktor kineske medicine Filip Manja – napominje Stevićeva.

Zavidno znanje kineskog pokazali su studenti na takmičenju “Kineski most” – u komisiji je bila direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci iz Kine Jing Cai. Riječ je o takmičenju koje je organizovala Katedra za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Konfucijev institut na Univerzitetu u Banjaluci svečano je otvoren 21. januara u prisustvu zvaničnika Republike Srpske, gostiju iz Kine, diplomata i mnogih drugih predstavnika javnog, političkog i kulturnog života.

(SRNA)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!