Dačić: Korak naprijed, nazad dva je fraza za odnose sa Prištinom

68

Priština bi trebalo da prestane sa provociranjem srpskog naroda i Srbije, jer Albanci na Kosovu i Metohiji nisu više u prilici da prijete bilo kome, posebno ne Srbima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je, gostujući na RTS, rekao da jučerašnje hapšenje petorice Srba na Kosovu predstalja neprijateljski akt, koji ne dopinosi stvaranju pozitivne atmosfere za dijalog.

– Korak naprijed, nazad dva je jedna fraza za odnose sa Prištinom, a manje je koraka naprijed, a više koraka unazad. Kad kažem korak unaprijed, mislim na sastanak u Briselu gdje me je predsjednik Vučić pozvao da i ja učestvujem. Zaključak tog sastanka bio je da se stvori atmosfera za dijalog, ali ovi potezi su neprijateljski akti i ne stvaraju pozitivnu atmosferu za dijalog – napominje Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da tokom dana ide na put, ali je odbio da pruži detalje.

– Danas idem na put, a neću reći gdje. Nek Pacoli razmišlja – rekao je Dačić.

On je objasio da su uhapšeni Srbi pušteni nakon što im je iz Beograda zaprijećeno prekidom dijalog.

– Postavlja se pitanje smisla i dokle će tako biti. Potrebno je naći čvršći osnov za napredak u dijalogu. Ako pogledamo šta se dešava u Prištini, vidjećemo da vlada atmosfera haosa, gdje jedna grana vlasti ili skup pojedinaca ne zna šta radi neko drugi. Ovo je bojkot dijaloga, jer oni ne žele da dijalog uspije i misle da će neko na silu da natjera Srbiju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova – kaže ministar spoljnih poslova Srbije.

Albanci, kako kaže Dačić, žive u prošlosti i zaboravljaju da oni kojima su dizali spomenike više nisu na vlasti.

– Mi smo toliko konstruktivni da to neko tumači kao slabost. Mi smo jaka strana jer znamo šta hoćemo. Spremni smo da razgovaramo o mogućim kompromisima – napominje šef diplomatije.

Ističe da će broj zemalja koje priznaju Kosovo uskoro pasti ispod 100.

– Kakva može da bude evropska perspektiva Kosova? Najviše što mogu da dobiju je vizna liberalizacija, jer su im to obećali – smatra Dačić.

On kaže da pet zemalja koje nisu priznale Kosovo neće dozvoliti bilo kakav viši stepen integracije Kosova.

– Oni nisu svjesni u kom svijetu danas žive i onaj koji diktira promjene u svijetu je predsjednik SAD Donald Tramp. EU i SAD su u neprijateljskim odnosima, jer kad neko vodi trgovinski rat on je neprijateljski – napominje ministar Dačić.

(Tanjug)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!