Ivana po svaku cijenu željela da skače u finalu EP!

523

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović po svaku cijenu je željela da skače u finalu Evropskog prvenstva. Pa ipak, stručni štab ju je odgovorio od rizičnog nastupa.

Sada već bivša šampionka Starog kontinenta u kvalifikacijama je doživjela parcijalnu rupturu Ahilove tetive.

I pored toga, željela je da se okuša u bici za zlato. No, glas razuma bio je trener Goran Obradović, koji je ustvrdio da je rizik bio prevelik.

– Nije to olimpijsko zlato pa da rizikuje. Već ima tri evropska. Mogla je da nastupi i da iz jednog pokušaja uzme titulu bez ikakvih posljedica. Ali isto tako je mogla da pauzira godinu dana i ode na operaciju u slučaju da je nešto pošlo po zlu – rekao je Obradović za Večernje novosti.

Povratak u oktobru

Ivana Španović je završila sezonu zbog povrede i predstoji joj pauza od dva mjeseca.
– Djelimična ruptura nije toliko ozbiljna kao potpuna. Očekujemo da u oktobru bude spremna za treninge. Ionako bi tek tada krenula sa pripremama za dvoranu. Nije to mnogo strašno.

Loše vijesti su krenule da stižu od petka ujutru, dan poslije kvalifikacija. Bio je to cijeli proces sa pregledima i čekanjem rezultata.

– Konačne nalaze smo saznali u petak kasno uveče. U subotu ujutru smo razgovarali mi unutar stručnog štaba, a oko tri po podne smo donijeli odluku da se ne rizikuje, da ne nastane još veća šteta. Finale je bilo zakazano u 20 časova, a Ivana je, naravno, burno reagovala – otkrio je Obradović.

Španovićeva uopšte nije razmatrala opciju da ne izađe na zaletište. Željela je da skače po svaku cijenu.

– Znate kakvi su sportisti u tim situacijama, kao pitbulovi bi da grabe ka medaljama. Bila je u životnoj formi na otvorenom, rekla mi je da se osjeća spremnom kao pred finale u Beogradu, kada je skočila 7,24 metra.

Još jedno evropsko zlato je mogla da osvoji i na jednoj nozi, a htjela je da ostvari i novi lični rekord na otvorenom. U kvalifikacijama je povrijeđena skočila 6,84. U finalu su zbog vjetra bili mnogo slabiji rezultati, a Ivana je jedina takmičarka koja je mogla da se nosi sa njim. Sjetite se evropskog srebra 2014. u Cirihu sa 6,81 po takvim vremenskim uslovima. A sada je 2018, ima četiri godine više iskustva – dodao je Obradović.

U timu Španovićeve pobjede se mogu slaviti nekoliko dana, ali porazi i pehovi se brzo brišu.

– Tako je kako je. Nije ništa strašno, idemo dalje. Neće ovo na nju mnogo uticati, ni fizički ni psihički. Najvažnije je da smo spriječili ozbiljnu povredu i dugu pauzu. Biće još mnogo prilika za evropska nadmetanja – zaključio je Obradović, uz konstataciju da je dobra stvar što nije povrijeđena lijeva, odrazna noga.

(Novosti)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!