Tači ne dolazi u Preševo!

620

Vijest da će predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači posjetiti Preševo je lažna, potvrdio je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić. 

– To je bila lažna vijest koja je objavljena da bi skrenula pažnju sa uspješne posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji – rekao je Dačić za TV Pink.

Da je vijest lažna odmah je potvrđeno, jer je navodno trebalo da dođe u Preševo sa evropskim komesarom za politiku i proširenje Johanesom Hanom, ali je iz kabineta komesara Hana to demantovano.

– Nije bilo zahtjeva za odobravanje njegove posjete. Mi smo zvali i Hanov kabinet i oni su nam rekli da on nije planirao posjetu Preševu i da je tada u Strazburu – dodao je Dačić.

On je rekao da je i sam Tači svjestan da ne može da dođe u Preševo i da je poručio medijima u Prištini da problem za njegov dolazak predstavlja presuda i potjernica.

Komentarišući posjetu Beogradu američkog senatora Rona Džonsona i odnose Srbije i Amerike, Dačić je rekao da se pokazalo da je potpuno promijenjena pozicija SAD u smislu da se daje mogućnost da se dođe do, kako kažu Amerikanci, kreativnog rješenja koje bi donijelo neki trajni mir.

– U tom smislu na Džonsona treba gledati kao na čovjeka koji je u bliskim odnosima sa Vesom Mičelom, pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, i oni su zajedno na tome radili. Naš je interes da uspostavimo što bolje odnose sa SAD – rekao je Dačić i dodao da ruska pozicija jača poziciju Rusije.

On je naveo da Srbija bez Rusije, u ovom trenutku, nema jaku poziciju u UN, jer ulazak Kosova u UN ne sprečava Srbija, već Rusija i Kina time što će staviti veto u Savjetu bezbjednosti.

– Ako želimo da radimo da Kosovo ne uđe u Interpol, da ne uđe u Unesko, mi to ne možemo bez Rusije – ocijenio je Dačić.

On je naglasio da Srbija neće okrenuti leđa Srbima koji žive na Kosovu i Metohijim bez obzira na to da li će toći do nekog trajnog rješenja, i da je cilj da Srbi ostanu da žive na Kosovu i Metohiji, jer ako nema Srba, nema ni srpskog Kosova.

On je rekao da je Vučićeva posjeta Kosmetu ispunila svoj cilj, što se vidi i po reakcijama albanske strane, koji očigledno nisu mogli da podnesu Vučićeve poruke.

– Međunarodna zajednica je podržavala da Vučić ide na Kosovo upravo zbog poruka koje je iznio, i od njihove strane ima dobrih reakcija. Sa druge strane, uvijek se javljaju oni kojima smeta što je Vučić otišao na Kosovo i sada izmišljaju stvari u njegovom govoru – rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija u Gazivode uložila svaki dinar i da se nalazi u apsurdnoj situaciji.

– Srbija je za ovih petnaestak godina vratila skoro pola milijarde dolara kredita koje je Kosovo iskoristilo. Zašto? Zato što Srbija smatra Kosovo dijlom Srbije, i oni se ne bune što je tako, kada treba da plaća, ali onda nema veze što smo mi finansirali, to je njihovo – kaže Dačić.

Povodom poređenja Miloševićevog govora na Gazimestanu i Vučićevog u Kosovskoj Mitrovici, Dačić je rekao da ti govori ne mogu da se porede, jer je potpuno drugačiji istorijski kontekst u kojima su govori održani.

(Blic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!