NOVI TREND Klubovi iz najjačih evropskih liga ZA NEPOZNATE KLINCE plaćaju desetine miliona evra

586

U evropskim fudbalskim velikanima je zavladao neobičan trend – za mlade i nedokazane fudbalere plaćaju desetine miliona evra.

Ove zime u nekoliko klubova u Španiji, Njemačkoj, Engleskoj i Italiji desili su se transferi u kojima su glavne uloge klinci koji iza sebe nemaju velik broj nastupa niti iskustvo, a evo nekoliko primjera koje su izdvojili novinari prtala sport24.ru.

Dijego Lainez Leiva – 14.000.000 (Amerika – Betis)

Foto: Jose Manuel Vidal/EPA

U Betisu su odlučili da ove zime u svoje redove dovedu 18-godišnjaka iz meksičke Amerike. Lijevokrilni fudbaler iza sebe ima 5 golova i asistenciju u 18 nastupa za tim iz Meksiko Sitija, ali su u španskom klubu procijenili da posjeduje veliki kvalitet, pa su ga platili 14 miliona evra, mada mu cijena na transfermarktu iznosi 1,5 miliona.

Leonardo Balerdi – 15.000.000 (Boka Juniors – Borusija Dortmund)

Foto:@leobalerdi5/twitter

Iza 19-godišnjeg štopera je svega pet nastupa u argentinskoj Primeri, međutim uprava Borusije Dortmund je do sada pogađala sa mladim fudbalerima, a nadaju se da će tako biti i ovog puta, te su platili šest puta veću cijene od procjene na transfermarktu (2,5 miliona). Tim iz Vestfalije je ovim transferom nastavio raniju praksu dovođenja mladih igrača, ali je mnogo manje platila Aleksandra Isaka (8,6 miliona) i Džejdona Sanča (7,4 miliona).

Braim Dijaz – 17.300.000 (Mančester Siti – Real Madrid)

Foto: Rodrigo Jimenez/EPA

Iako je procijenjena vrijednost 19-godišnjeg ofanzivnog veziste 5 miliona u kraljevskom klubu su odlučili da za njega izdvoje 17,3 miliona evra. Mladi Španac je u protekloj polusezoni odigrao četiri meča za engleski tim, a postigao je dva gola. Iako će vjerovatno više biti korišćen u B timu, odnosno Real Kastilji, već je dobio šansu u prvoj ekipi, pa je odigrao 8 minuta u La Ligi, te 12 u Kupu Španije. U Realu pretpostavljaju da će biti budućnost kluba s obzirom da u aktuelnom šamionu Evrope slijedi smjena generacija.

Dominik Solanke – 21.200.000 (Liverpul – Bornmut)

Foto: Rui Vieira/EPA

Dominik Ajodele Solanke-Mičel ima 21 godinu, prošao je omladinsku školu Čelzija, igrao za Viteze, koji je ekspozitura londonskog tima, a onda je kao slobodan igrač potpisao za Liverpul. Napadač koji pored engleskog ima i državljanstvo Nigerije, iz koje je porijeklom, u posljednjih šest mjeseci je odigrao svega dvije utakmice za tim do 23 godine, ali to nije smetalo upravi Bornmuta da za njega izdvoji 21 milion evra u trenutku kada mu je cijena 10 miliona.

Lukas Paketa – 35.000.000 (Flamengo – Milan)

Foto: Marcelo Sayao/EPA

Pravo ime mu je Lukas Tolentino Koeljo de Lima, ima 21 godinu, igra na poziciji centralnog veznog ili isturenog veznog fudbalera. Ove zime je iz slavnog brazilskog Flamenga, za koji je postigao 10 golova u 32 utakmice, prešao u italijanski Milan za nevjerovatnih 35 miliona evra. “Rosonerima” ne ide najbolje ove sezone, bilo je sigurno da će potražiti svježu krv, ali pitanje je koliko je pametan potez izdvojiti toliko novca za mladića koji nema iskustva igranja u Evropi, iako se može očekivati da će u budućnosti biti vrhunski igrač.

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!